Påskläsningen

I påskhelgerna brukar jag alltid försöka läsa lite krim. Det hör annars till det som får stå över vanligen eftersom det finns så otroligt mycket annat att läsa. I alla fall hade jag tagit hem Min fars hemlighet av Sara Blædel, som jag tyckte mig veta skriver kriminallitteratur. Men det visade sig att den här titeln handlade om något annat. Det var välskrivet och lättläst och inte utan poänger så jag fortsatte i alla fall. Ville tvunget vet hur det var med den där pappan som varit frånvarande i sin dotter Ilkas liv så länge. Det visar sig att Min fars hemlighet är första delen i en trilogi om Ilka Jensen, som är en ny huvudperson för Sara Blædel. Nästa del, Ilkas arv, kommer ut på svenska i juni. Idén till den här trilogin fick Sara Blædel när hennes föräldrar dog med tre dagars mellanrum och den älskade fastern efter sex veckor. Den unga, kvinnliga, kompetenta begravningsentreprenören Sara Blædel träffade på då gav henne uppslaget till en romanserie med en begravningsentreprenör som huvudperson. Jaha. Så då måste jag läsa fortsättningen också.

Den besvärliga Elin Wägner av Ulrika Knutson, utgiven på Historiska Media, visade sig vara en förträfflig biografi innehållande så mycket fakta, så många anekdoter och vassa formuleringar, så många namnkunniga kvinnor, så många namnkunniga otrogna karlar, så många möten och föredragsturnéer, så många idéer, så många diskussioner, så många tårar. Men som Elin Wägner säger: Man hinner mycket mellan tårarna. Och det gjorde hon verkligen. Hon var ständigt verksam. Och hon var i många stycken långt före sin tid. Till exempel vad det gällde miljön. Hon var tidigt ute med att det måste hushållas med jordens resurser. Hon var radikalpacifist efter att ha tagit starka intryck av Mahatma Gandhi. Hon arbetade för kvinnors rösträtt och rättigheter över huvud taget. Elin Wägner var journalist och författare. Hon skrev några romaner som utspelar sig i Stockholm, till exempel Norrtullsligan och Pennskaftet. Sedan blev det en rad romaner som utspelade sig i Småland, till exempel, Åsa – Hanna,  Den namnlösa, Svalorna flyga högt och Vinden vände bladen. Tusen år i Småland innehåller småländsk kulturhistoria. Dialogen fortsätter är en viktig roman där de pacifistiska idéerna förs samman med de feministiska. Ulrika Knutson har skrivet ett sådant gediget arbete om sin föregångare och jag tycker att de båda damerna verkar vara samma andas barn. Säkert är det därför det blev så bra

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier