Sammanfattningsvis

Mitt läsår 2020 innehöll litteratur av blandat slag. Det blev relativt få deckare och ännu färre fantasy, science fiction och  skräck. Den stora överraskningen var som jag redan nämnt Klas Östergrens trilogi Gentlemen, Gangsters och Renegater. Jag hade inget läst av honom tidigare men lyssnade mig nu igenom alla tre böckerna under otaliga promenader i nejden. Tre fina uppläsare fungerade väldigt fint. Jag började från slutet med Renegater som Klas Östergren läste själv. Helt lysande roman i magnifik uppläsning. Sedan blev det Gentlemen som Björn Kjellman läste alldeles förträffligt och sist Gangsters i uppläsning av Reine Brynolfsson. En annan märklig trilogi som jag också älskade är den japanske författaren Tokuda Shuseis trilogi Mögel, Förklädd och Mikrokosmos. Romantrilogin ägnas hustrun, älskarinnan och geishan. Otroligt givande för den som är det minsta intresserad av Japan. Och det finns flera andra minnesvärda böcker från 2020. Men jag har läst ett seriealbum vilket verkligen ligger utanför min comfort zone. Jag läste Asterix och hans tappra galler av René Goscinny och Albert Uderzo. Den var faktiskt riktigt rolig. Och så har jag läst en säger en fantasybok, Coraline, av Neil Gaiman. Filmen såg jag också. Som vanligt var boken bäst. Det finns åtskilligt kvar att läsa från 2020. Jag har inte läst Samlade verk av Lina Sandgren (årets Augustpristagare)  och inte Annika Norlins fantastiska novellsamling Jag ser allt du gör och inte sista delen i Hilary Mantels serie om Cromwell, Spegeln och ljuset. Och det finns många fler. Men det hindrar inte att jag sneglar lite på vårens utgivning. Där finns sådant som Sylvia Plaths Dagböcker och anteckningar; Bookerprisvinnaren 2020 Douglas Stuarts roman Shuggie Bain, som tilldrar sig i Glasgow 1981; Som har inget redan hänt av Niklas Rådström; Hundparken av Sofi Oksanen; Anna – Karin Palm, Jag skriver över ditt ansikte, om moderns alzheimershistoria, och Förortspolisen av Hanif Aziz.  Det kommer mera.

 

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier