Bokreatider

Det blev bokrea i vanlig tid ändå. Bokhandlareföreningen hade funderingar på att skjuta upp, men bestämde till slut att köra på som vanligt. Eller -nästan som vanligt. Och visst, uppenbarligen finns det folk som trotsar pandemin och ger sig ut för att fynda. Överallt har en sett tips om vad det finns att göra för klipp, men jag har ännu inte hittat något måste – ha. Jag förvånar mig över hur många böcker från 2019 och 2020 som redan finns med. Samlade verk av Lydia Sandgren, Augustprisvinnare; Ålevangeliet av Patrik Svensson ål – och relationshistoria; Martin Hägglund, Vårt enda liv. Sekulär tro och andlig frihet; Åsa Linderborg, Året med 13 månader; Familjen av Johanna Bäckström Lerneby, om författarens vänskap med en styrande familj utanför lagens råmärken; den helt underbara Renegater av Klas Östergren; nobelpristagaren Louise Glück på svenska och engelska, Ferrante, De vuxnas lögnaktiga liv; Handbok för språkpoliser av Sara Lövestam; Oktoberbarn av Linda Boström Knausgård – en skakande bild av svensk psykiatrisk vård; den mycket älskade  Där kräftorna sjunger av Delia Owens; Den stora skrivboken av Agota Kristof; 1018 sidor Jana Kippo av Karin Smirnoff, Jana Kippo – sviten; Jag ser allt du gör novellsamling av Annika Norlin; Vardagar av Ulf Lundell i pocket med fina omslag, Lena Andersson, Dottern, om nedmonteringen av välfärdssamhället. Och nu till något helt annat. Alldeles nyligen sträckläst jag Romeo: mitt liv i fem akter av Ola Rapace. Om jag förstår saken rätt har han skrivit boken helt på egen hand och  jag tycker att han behandlar språket väl. Han blir skådespelare mest av en slump och hans liv blir en malström av vin, kvinnor och knark. Och arbete. Ibland går han direkt från genomfestade nätter till repetitioner. Han vill vara gränslös och sanningsenlig i sitt skådespeleri och i sitt skriveri. Och det är han. Han väjer inte för något och försöker inte på något sätt göra sig bättre än han är. Ibland tycker jag snarare att han gör sig lite sämre. Hans väg kantas av krossade hjärtan.  Att säga att Ola Rapace har kvinnotycke är tidernas underdrift. Äktenskapet med Naomi Rapace varar i tio år men sedan går de skilda vägar. Mycket beroende på hennes karriärlystnad, enligt författaren. Båda arbetade hårt, men det var hon som hade de stora framgångarna. Serien om Maja på Stormskäret av den åländska författaren Anni Blomqvist omfattar fem delar. Tiden är senare hälften av 1800 – talet. En följer Maja och hennes man Janne i deras slitsamma liv på det ensliga Stormskäret. Alla deras göromål beskrivs liksom seder och bruk. Många intressanta ord dyker upp. Somligt kan en googla sig till eller slå upp i Svenska Akademiens Ordbok och vad därutöver är får ens fantasi ta hand om. Den här världen är så långt ifrån Ola Rapaces liv som en gärna kan komma. Så har jag läst en modern klassiker som fått alldeles för lite uppmärksamhet enigt min mening. Det gäller Den magiska leksaksbutiken av den mycket speciella författaren Angela Carter. Hon förenar magi och realism; Lady Chatterleys älskare, Jane Eyre och Svindlande höjder; gotik och viktoriansk roman. Tre föräldralösa syskon hamnar i en skräpig utkant av London hos sin diaboliske morbror, Philip Flower, som äger en leksaksbutik som alla andra får sköta. Själv håller han sig i källaren och bygger på sina marionettdockor i naturlig storlek. Huvudperson i boken är den 15 – åriga Melanie och hennes vuxen – och kvinnoblivande. Angela Carter är inte den som följer med strömmen varken i sitt skrivande eller för övrigt i sitt liv. Rekommenderas!

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier