Läst, hört, sett

Radioprogrammet Stil i P1 under ledning av Susanne Ljung är alltid intressant och lärorikt. Så var det idag också när det handlade om modellen och smyckedesignern Elsa Peretti, som gärna arbetade i silver och samarbetade med den amerikanske modeskaparen Halston.  Elsa Perettis stora inspirationskällor var den franskrumänska konstnären, och fotografen, Constantin Brancusi, som än idag sägs vara ”den moderna skulpturens fader”. Lisa Minelli ingick i bekanskapskretsen.  Alldeles som av en händelse börjar en Netflix – serie på måndag med titeln Halston. Ewan McGregor spelar Halston. Läsecirklarna har läst Lolita av  Vladimir Nabokov och följt upp med Sara Stridsbergs Darling River som är variationer på lolitatemat. Nabokovs roman  tjänade på att bli noggrant penetrerad och diskuterad. Sara Stridsberg har ett fantastiskt språk och naturligtvis hittade vi parallellerna och allusionerna, men vi tyckte att det hela inte ledde någonvart. Den andra cirkelboken Snöstormen av Augustin Erba föreföll till en början slät i jämförelse med hans tidigare roman Blodsbunden. Men jag kunde tänka mig att författaren hade för avsikt att beskriva en riktig medelmåtta utan ambitioner och egna initiativ. Den tio år äldre frun talade om för honom vad han skulle göra. Den boken var vi inte riktigt överens om. Sommarläsning blir i Grupp 1 Samlade verk av Lydia Sandgren. Den har redan hunnit komma ut i pocket. I grupp 2 läser vi New Forest av Josefine Kloughart. Det är en vacker bok med granar på snittet. I öronen har jag Louise Pennys senast översatta kriminalroman Det ondas väsen. Armand och hans hustru Reine Marie har flyttat till Three Pines i tanke att ta det lugnt. Men det går inte som de tänkt. förstås. Dessutom har jag som e-ljudbok När bergen sjunger av Nguyen Phan Que Mai. Det är en berättelse om Vietnams turbulenta historia och tar sin början i Hanoi 1972.  Förlaget Historiska Medias Vikingaserie är en släktkrönika  i fem delar av Agneta Arnesson Westerdahl, som är arkeolog, osteolog och fornminnesinventerare. Tre delar har det kommit ut; Havets hundar, som  är en omarbetad version av författarens tidigare roman Sagas krönika; Vinterkrigare, som handlar om den unga kvinnan Rindi som försvinner efter det att slavhandlaren Ingjald gästat hennes hem. I del tre, Offergudar,  möter vi de båda kungar som under mitten av 800-talet är kända i Svitjod. Kung Björn i Birka och på Alsnön, och hans bror kung Anund i Uppsala. Björn har handelskontakter med de kristna söderöver, medan Anund är dåtidens störste blotare. Bäddat för bråk, alltså. Dessutom träffar vi både Saga och Rindi igen

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier