Sommarsoppa

Så kom det till slut. Regnet som alla väntat på. Och läsningen får förläggas inomhus. Annars är det underbart att sitta ute under träden och läsa. Och lyssna. En av de böcker jag läst är Kristina Sandbergs fina En ensam plats. Det är en skildring av den cancer hon genomgått från upptäckt och diagnos till behandling. Hon berättar om de egna känslornas berg – och dalbana, familjens och omgivningens reaktioner, vårdpersonalens bemötande och  försäkringskassans stelbenthet.  Kristina Sandbergs skrivande make, Mats Kempe, är ett fantastiskt stöd för henne.  En ensam plats lever kvar hos läsaren. Så  tycker emellertid inte Linda Skugge som skriver en väldigt spektakulär recension som troligtvis handlar mer  om Linda Skugge själv  än om Kristina Sandbergs bok. Jag läste Linda Skugges 40 – constant reader och 45 – Morbus Addison. Det var intressant på många sätt. Linda Skugge har Addisons sjukdom som beror av binjurebarkinsufficiens. Hon berättar drastiskt och välformulerat om hur det är att vara ensamstående med tre barn under sex år.  Hon arbetar hårt med sitt eventföretag , sitt skrivande, sina föredrag och signeringar. Under en tid är hon producent och marknadschef på Teater Brunnsgatan fyra där Martina Montelius är konstnärlig ledare. Förgäves försöker Linda Skugge få sjukvården att lyssna. Hon rasar i vikt trots att hon äter som en häst; hon är trött och mår illa. Hon ordineras en morot i fickan och yoga! Men till slut får hon den diagnos hon själv ställt för länge sedan. Kanaler båtar och kärlek (Great Canal Journeys) är en serie som går på Kunskapskanalen. Skådespelarparet Timothy West och Prunella Scales (Sybil i Pang i bygget!) tuffar omkring på kanaler världen över. Jag såg programmet där paret befinner sig i Norfolk Broads, en sumpmark i Norfolk som blivit nationalpark. Jag blev helt fascinerad och måste låna in en ungdomsbok av Arthur Ransome som skrivit om Sothönsklubben som bl. a. seglar omkring i dessa labyrintiska vatten och försöker rädda fågelägg från äggtjuvar.  Graham Swifts bok, Våtmarker, från 1985 handlar om ett mord begånget i Norfolk Broads, som verkar vara ett fascinerande område med historia. När bergen sjunger av Nguyễn Phan Quế Mai handlar om ett stycke vietnamesisk 1900 – talshistoria. En mormor berättar för dotterdottern om sitt och de sex barnens dramatiska liv under krig, svält och jordreformer. Jag måste slå upp både Vietnams historia och geografi. Den som ännu inte sett serien The Fall på SVT Play är jag riktigt avundsjuk på. Den är oavlåtligt spännande. Liksom Mare of Easttown på HBO med fantastiska Kate Winslet som huvudrollsinnehavare. I P1 kan en nu lyssna på när Kerstin Andersson läser Rebecca av Daphne du Maurier.

 

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier