Sedan sist

Jag har stiftat bekantskap med en ny företeelse, nämligen K – drama. Inte visste jag om att de fanns. Ändå är det stort över hela världen. Och det finns massor av dem bara på Netflix. Koreaska dramaserier från Sydkorea. Ett tips fick jag av en kollega, nämligen Rookie Historian Goo Hae – Ryung. Den tilldrar sig på 1800 -talet och handlar om en ung flicka som inte vet sin plats utan propsar på att få utbilda sig till historieskrivare. Det manliga skrået vet inte till sig av ogillande. Dessutom tilldrar sig Goo Hae – Ryung en högt uppsatt persons uppmärksamhet och varma känslor uppstår. Väldigt vackra kläder och intressanta inblickar i det levnadssättet vid den här tiden. Annat är det med serien Mine som tilldrar sig i nutid. Klimatet är helt annorlunda, men så gäller det också maktstrider inom en mäktig företagsfamilj. Här är kläderna mera häpnadsväckande än snygga; byggnaderna är klossiga och innehåller massor av döda ytor som korridorer och trappor. Ingen värme någonstans; grymheten är genomgående. Antagligen ser jag några stycken till, men förmodligen är det sådant en tröttnar på. Som för mycket smågodis. På bokfronten sliter jag med Samlade verk av Lydia Sandgren. Det känns tungt, men det är en läsecirkelsbok så det ges ingen pardon! Sista ordet är inte sagt om den.  Is av åländska Ulla – Lena Lundberg har jag just börjat på och kommit så långt att jag känner att det här blir bra. Riktigt bra. Fotografen och konstnären Elisabeth Ohlson och dokumentärförfattaren och kulturproducenten Annica Carlsson Bergdahl har intervjuat och fotograferat 33 kroppsarbetare. Resultatet blev boken Vi som arbetar med våra kroppar. Vi möter undersköterskor, målare, dagbarnvårdare, slaktare, truckförare, butiksbiträden, lagerarbetare, lastbilschaufförer, miljöarbetare, snickare, elektriker, kockar, billackerare, gruvarbetare många flera. Alla talar om stressen och hur mycket den ökat under åren; alla önskar sextimmarsdag och gör naturligtvis tummen ner för  höjd pensionålder. Hiromi Kawakami är en japansk författare i ropet. Senseis portfölj är en liten fin roman som berättar om vänskapen mellan en gammal lärare och hans före detta elev. Han är änkling och hon är riktigt dålig på relationer. Hon är klunsig och okvinnlig och han tillrättavisar henne milt då och då. De dricker kopiösa mängder sake och äter massvis med smårätter: saltad scharlottenlök, tonfisk med fermenterade sojabönor, havsöron, och så vidare. Den som är ute efter action göre sig inte besvär. Den som är ute efter att läsa en utsökt, japansk roman blir rikt belönad.

 

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier