Tidig höstläsning

Höstens böcker finns att läsa om redan i början av juni i Svensk Bokhandels höstboknummer. Den finns att låna på biblioteket. Det är alltid lika spännande att bläddra i den och välja och vraka. Somliga böcker väljs på författarnamnet, andra på omslaget; någon för ämnet, titeln eller för att det är en debut. Förra årets debutant med stort D var ju Lydia Sandgren med Samlade verk. Vi var några stycken som läste den i en miniläsecirkel och vi var alla överens om att en del av de 700 sidorna kunde ha strukits. Där finns en hel del att uppskatta, men det studentikosa tog för stort utrymme. Vi var nöjda med att ha läst boken och diskussionen blev bra och noggrann. Kerstin Ekmans nya roman, Löpa varg,  som kommer ut i slutet av augusti, omfattar endast 150 sidor. Den handlar om en pensionerad jägmästare och han syn på skogen och jakten; hans minnen och tankar inför det egna åldrandet. Det är redan kö på biblioteket. Det åttonde livet av Nino Haratischwili är en georgisk släkthistoria som tar avstamp under ryska revolutionen och sedan omfattar hela det röda århundradet. Familjen fick framgång med ett chokladrecept som sedan gick i arv mellan generationerna. Författaren är ingalunda debutant, men Det åttonde livet är det första av henne som översatts till svenska. Det vill till att det är en bra bok om en ska orka läsa alla 1151 sidorna! En ny roman av irländska Anne Enright förväntar en sig alltid något extra av. Aktrisen handlar om en irländsk skådespelerska som lever kvar i teaterns värld och tappar kontakten med vekligheten. Hon har det svårt med åldrandet och det blir dottern som får ta hand om henne. Dottern i sin tur upptäcker moderns hemligheter och hittar dolda utrymmen även hos sig själv. Jag vill skriva sant är Jesper Högströms biografi om Tora Dahl och poeterna på Parkvägen. Hos författarna Tora Dahl och Knut Jaensson samlades 30 – talet stora författare och hade trevligt. Där fanns Eyvind Johnson, Ivar Lo – Johansson, Erik Lindegren och Gunnar Ekelöf för att nämna några. Tora Dahl hade kärleksaffärer med några av dem. Artur Lundkvist var upprörd över hennes självbiografiska skrivande. Han kanske inte tillhörde de utvalda. Lämna världen bakom dig av Rumaan Alam kom visserligen ut redan i juni men jag tar upp den här ändå eftersom Netflix nu gör film av romanen med Denzel Washington och Julia Roberts i huvudrollerna. Två privilegierade familjer som inte känner varandra ska samsas i ett hus avskilt från världen. Samtidigt hotar en katastrof.

I september kommer den stora höstbokfloden.

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier