Läst; sett och hört.

Israeliska Hagai Levis nyversion av Ingmar Bergmans Scener ur ett äktenskap känns inte lika angelägen som Bergmans 1973. Bergman undersökte ett äktenskap medan Hagai mera utforskar skilsmässan. Elegant och tjusigt är det, men lite tråkigt. Johan har bytt roll med den kvinnliga huvudrollsinnehavaren Mira. Det är hon som försörjer familjen, är otrogen och vill skiljas. Hennes man heter Jonathan och är mjuk och sympatisk. Oscar Isaac  och Jessica Chastain  spelar paret Jonathan och Mira. Hagai Levi har beundrat Bergmans drama i fyrtio år och alltid velat göra en egen version.  Bergmans serie utspelas i Stockholm; Levis i Boston. Nytt avsnitt på HBO varje måndag. – Serien Saknad, aldrig glömd  (Unforgotten) SVT Play, slutade med en chock😱. Så kan de väl bara inte göra, tänkte jag. Uppbragt. Cassie Stuart spelas av den utmärkta Nicola Walker, som klarar att gestalta helt olika karaktärer. I Unforgotten spelar hon en sliten kriminalpolis i London. I The Split spelar hon en cool, tjusig advokat som alla ser upp till. – Jag lyssnar på Göran Greiders självbiografiska Barndomsbrunnen i uppläsning av författaren själv. Den skrev han under sin sjukdomstid och det var säkert en läkande process i sig. Men jag tror att jag helst hade läst den i svartskrift så det kommer jag nog att göra. –  Natasha Brown är en ovanligt begåvad debutant. Hon studerade matematik och arbetade ett tiotal år i finansvärlden. Därefter skrev hon Assembly och den togs emot med superlativer. I Assembly finns inte en bokstav för mycket. Språket är mästerligt utmejslat. Protagonist är en ung färgad kvinna och hennes upplevelser av en manlig arbetsplats. Hennes pojkvän är vit och svärmodern in spe ser henne som ett socialt kapital. En får aldrig veta vad kvinnan heter. Romanen bygger på inre monolog och den unga kvinnan förbereder sig för ett exklusivt party. Detta för  tankarna till en klassisk roman med en äldre kvinna som ger sig ut på stan för att skaffa blommor till sitt party och som har den inre monologen som metod: Mrs Dalloway av Virginia Woolf. Assembly är en otroligt innehållsrik bok trots sitt blygsamma format om futtiga 100 sidor. Här finns rikligt med uppslag till diskussioner, till exempel om begrepp som ”diversity” och ”intersektionalitet”; jämställdhet och mångfald.  Tag och läs!

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier