Marcus Enochsson, vår manusförfattare! 🎭

Låt mig få presentera vår manusförfattare Marcus Enochsson som skrivit pjäsen, ”Drottning Sophia Del III – Fångens testamente. Premiär den 18/5. Pjäsen framförs av Teaterkompaniet Connect som består av fem amatörteater-skådespelare.

Regissör: Maria Lundin Enetjärn 

 

Som projektarbete under sista året på gymnasiet skrev Marcus en musikal med titeln Drömmar i färg – och vitt pulver. Marcus bildade, tillsammans med några vänner från Hässleholms Kulturskola, kulturföreningen Flygande Fåtöljen, som satte upp den här musikalen i maj 2013. Därefter har Flygande Fåtöljen bland annat satt upp revyer, och här har Marcus medverkat både på och bakom scen.

Sedan 2011 har Marcus varit engagerad som skådespelare i teaterföreningen Kuppmakarna. 2016 spelade han huvudrollen som Lars Wivallius i pjäsen ”Den sanna kärlekssagan på Björkeberga” (manus av Lars-Åke Ljungdahl, regi av Sonja Gube). Marcus regisserade Kuppmakarnas senaste produktion ”Kärleksört” (manus av L.Å. Ljungdahl) och kommer även regissera deras sommarproduktion ”Trollpengar” (manus av L.Å. Ljungdahl) med premiär den 16 augusti 2019. Marcus har också regisserat två produktioner åt Teater Immeln, nu senast ”Neringens Bok” (2018, manus av Lena Pearson).

Marcus har ett stort intresse för att skriva, och uppskattar också den akademiska genren. 2018 skrev han sin kandidatuppsats i Medie- och kommunikationsvetenskap, med titeln ”Vilken konfatyp är du? Den postmoderna kyrkan i ett individualiserat samhälle”. Uppsatsen fick högsta betyg och valdes ut som FEA-uppsats (Förtjänstfulla Examensarbeten) och finns således publicerad som vetenskaplig rapport.

År 2018 tilldelades Marcus Hässleholms kommuns kulturstipendium.

Marcus beskriver Drottning Sophia Del III – Fångens testamente” som en pjäs som med fördel kan ses ur ett teologiskt perspektiv; texten berör teman som skuld och förlåtelse. Manuset är konstruerat utefter begränsningar: handlingen utspelar sig i ett och samma rum, och i realtid. Att koka ner en berättelse till dess kärna och låta den presenteras av en handfull personer som är instängda i ett rum – det vill säga att inte ha tillgång till alla möjligheter som exempelvis ett filmmanus har, såsom klippning och tidshopp – var en utmaning som Marcus uppskattade. Delarna I och II (som ingen ännu sett) utspelar sig över hela Skandinavien, men del III utspelar sig i ett enda rum. Därför passar den bra för teatermediet.

Varmt välkomna att se pjäsen Drottning Sophia Del III – Fångens testamente den 18/5 kl. 16 & 19 samt den 19/5 kl. 16 & 19 på KULTURHUSET i Hässleholm. 

Biljetter köper ni på turistbyrån i Kulturhuset. Tel: 0451-26 66 70 eller på nätet, www.evenemang@hassleholm.se

Mvh, Teaterkompaniet Connect!

 

Maria Lundin Enetjärn
Namn: Maria Lundin Enetjärn

Ålder: 48 år.

Familj: Gift med Jonas Enetjärn från Nyköping. Barnen, Elsa 13 år och Axel 11 år.

Intressen: Teater, dans, bakning, konversationer och att vara vid havet
Läs även min Rioblogg: https://nouw.com/riomaria

Kategorier