Startar eget! 😀👍

Nu Àr det dags för mig att ta ett nytt steg i livet. Jag Àr pÄ vÀg att bli egen företagare!

Det stĂ€mmer! Under min tid som Dramapedagog och Danshandledare pĂ„ Kulturskolan i HĂ€ssleholm besökte jag skolor runt om i kommunen och bjöd pĂ„ dans och drama. Det blev mycket uppskattat. Än idag kan lĂ€rare ringa upp mig och frĂ„ga om jag vill komma. TyvĂ€rr mĂ„ste jag tacka nej eftersom jag inte Ă€r kvar pĂ„ Kulturskolan.

Plötsligt en dag blir jag uppringd av en lĂ€rare. Hon ber mig komma ut till hennes klass för att arbeta med förebyggande mobbning. Jag berĂ€ttar att jag inte kan komma, osv… ”Maria, varför startar du inte eget?” SĂ€ger hon och jag hör hur seriös hon lĂ„ter.

Hon kunde inte sagt det bĂ€ttre. Det Ă€r ju det jag ska, starta ett eget företag och arbeta som frilansande Dramapedagog. Jag tog tag i saken direkt. Nu har jag kommit sĂ„ lĂ„ngt i min process att en hemsida Ă€r pĂ„ gĂ„ng. Återkommer nĂ€r den blir klar.

-DramaKlimat- Àr namnet pÄ mitt företag. Namnet Àr registrerat sÄ nu Àr det bara att köra. Just nu Àr det hemsidan jag vÀntar pÄ.

Skapande skola! Jag finns redan nu med som frilansande Dramapedagog i kommunens Skapande skola projekt. KulturrÄdet har godkÀnt mig sÄ jag Àr behörig att fÄ vara med dÀr. Man mÄste alltsÄ ha en utbildning som stÀmmer överens med deras kreterier. Eftersom jag Àr Auktoriserad Dramapedagog och Àr med i RAD= Riksförbundet Auktoriserade Drama-pedagoger sÄ har KulturrÄdet godkÀnt mig. Jag uppfyller deras kreterier helt enkelt.

Redan nu kan lĂ€rare runt om i kommunen boka in mig. SĂ„ du som Ă€r lĂ€rare och har en önskan om att fĂ„ ha pedagogisk drama eller Ă€r nyfiken att anvĂ€nda estetiska lĂ€roprocesser som metod i din klass sĂ„ Ă€r du sĂ„ varmt vĂ€lkommen att höra av dig till mig genom Skapande skola. All info har nu skickats ut till alla skolor. SĂ„ gĂ„ in under ”Skapande skola” sĂ„ hittar ni mig dĂ€r.

Drama passar alla, stora som smĂ„. MĂ„nga tror att det Ă€r teater jag bjuder pĂ„. Men det Ă€r det inte. Drama och teater Ă€r helt tvĂ„ skilda Ă€mnen. Genom drama som Ă€r upplevelsena pedagogik kan jag ge elever och lĂ€rare verktyg att möta varandra och ge trygghet i en grupp. Genom drama finns inga rĂ€tt och fel, utan bara annorlunda sĂ€tt att se saker och ting pĂ„. Genom drama fĂ„r deltagarna lĂ€ra sig att vi kan tycka olika och att det Ă€r helt okej. Genom drama uppleva och kĂ€nna respekt. Genom drama lĂ€r vi oss kĂ€nna oss sjĂ€lva och i gemenskap med andra. Jag kommer till grupper dĂ€r allt redan fungerar bra i grupperna, men dĂ€r drama öppnar upp ögonen och ger nya glasögon att se varandra och vĂ€rlden pĂ„. DĂ€r Ă€r drama mer som ett förebyggande syfte. Förebyggande mobbning dĂ€r drama anvĂ€nds som metod för att lösa den problematiken och se till att ingen mobbning uppstĂ„r. Jag kommer ocksĂ„ till grupper dĂ€r kanske det uppstĂ„r mycket konflikter, samt mobbning. Jag kommer ocksĂ„ till grupper dĂ€r lĂ€rare önskar fĂ„ redskap för att skapa en bĂ€ttre dynamik i gruppen och skapa en lĂ€ttare relation mellan lĂ€rare och elever. Eller för dem som önskar fĂ„ in drama som en estetisk lĂ€roprocess, som t ex lĂ€sa om ”Gustav Vasa” genom drama eller lĂ€ra sig matematik genom drama. MĂ„nga olika Ă€mnen kan ansluta sig till Ă€mnet drama för att lĂ€ttare ta in och förstĂ„.

Drama Àr nutidens pedagogik. Hade det funnits drama pÄ schemat som ett obligatoriskt Àmne hade arbetsklimatet varit en helt annan. Dramapedagoger pÄ skolor runt om i Sverige, hade helt klart lockat fler lÀrare till skolans vÀrld. DÀr lÀrarna kan fÄ en kollega som tar hand om det som inte lÀrarna hinner med idag, nÀr de ska dokumentera jÀmt och stÀndigt. Vi kan vara den förlÀngda armen.

LÀrarna har varit sÄ tacksamma nÀr jag kommit till deras klasser och fÄtt eleverna att se varandra med nya ögon. DÀr de fÄtt prova pÄ hur respekt bygger upp förtroende mellan lÀrare och elever. Jag mÄste uppleva för att förstÄ. DÄ gÄr kunskapen lÀttare in. LÀrarna fÄr ocksÄ nya sÀtt att se gruppen. Vi pedagoger med olika sÀtt att arbeta behöver varandra.

Vill ni boka mig?  Hör dÄ av er pÄ min mejladress : dansmaria70@hotmail.com

Eller kolla med dem som har ansvar för Skapande skola pÄ er skola sÄ hittar ni all min info dÀr. DÀr beskriver jag mer exakt vad det Àr jag gör. DÀr kan ni ocksÄ lÀsa vad för övningar jag erbjuder inom drama.

Vill du som lĂ€rare ge dina elever ett annat sĂ€tt att se varandra pĂ„, dĂ€r respekt för varandra finns. DĂ€r attityd och sprĂ„kbruk förĂ€ndras till det bĂ€ttre, dĂ€r arbetsklimatet blir lugnare, dĂ€r försiktiga elever vĂ„gar ta mer plats, eller de som tar mycket plats fĂ„r lĂ€ra sig att ta mycket plats pĂ„ ”rĂ€tt sĂ€tt”. DĂ€r alla fĂ„r kĂ€nna sig lika viktiga och sedda. DĂ€r du som lĂ€rare kan fĂ„ nya tips och rĂ„d kring olika ledarstilar. Tveka dĂ„ inte att höra av er!

Vad Àr dÄ Skapande Skola? Statsbidraget Skapande skola ska stÀrka samverkan mellan skolan och det professionella kulturlivet. MÄlet Àr att eleverna ska fÄ tillgÄng till kulturens alla uttrycksformer och att deras möjligheter till eget skapande ökar.  Skapande skola utgör ett komplement till skolornas egen kulturbudget.

Alla barn och unga har rÀtt att fÄ ta del av professionell och kvalitativ konst och kultur, som vidgar deras vyer, ger perspektiv och förstÄelse för vÀrlden de lever i. PÄ sÄ sÀtt kan de pÄverka och förÀndra sina och andras levnadsvillkor. De ska inspireras till och ges möjligheter att uttrycka sina tankar genom kultur och konst.

I Är riktar sig Skapande Skola Àven till förskolor. Nu kan personal inom förskolan ansöka bidrag och lÄta en kulturarbetare komma. Som t ex jag och ha drama för förskolebarn. Det Àr nytt för i Är.

 

Företaget -DramaKlimat- DÀr kan ni ocksÄ boka in mig som förelÀsare. Jag förelÀser om konflikthantering och ledarskap, genom drama. SÄ hÄll utkik, snart kommer jag visa lÀnken till mitt företag nÀr hemsidan blivit klar.

Vi hörs! 😀👍

 

 

 

 

 

 

 

 

Maria Lundin EnetjÀrn
Namn: Maria Lundin EnetjÀrn

Ålder: 48 Ă„r.

Familj: Gift med Jonas EnetjÀrn frÄn Nyköping. Barnen, Elsa 13 Är och Axel 11 Är.

Intressen: Teater, dans, bakning, konversationer och att vara vid havet
LÀs Àven min Rioblogg: https://nouw.com/riomaria

Kategorier