Avundsjuka! 👊

Nu vill jag ta upp nÄgot som jag tror mÄnga med mig har bÄde kÀnt och upplevt. NÀmligen AVUNDSJUKA!   

HĂ€r om dagen lyssnade jag pĂ„ ett radioprogram dĂ€r de pratade om just avundsjuka. Det var en  psykolog som förklarade att avundsjuka Ă€r en ”grundkĂ€nsla” och att alla mĂ€nniskor Ă€r avundsjuka mer eller mindre. Vilket jag inte riktigt hĂ„ller med om. Alla kĂ€nner ju inte sĂ„.

Att vilja ha det nĂ„gon annan har kan ju ses pĂ„ tvĂ„ sĂ€tt. Det ena Ă€r ju att lĂ€gga negativ energi pĂ„ att tĂ€nka ”Attans vad orĂ€ttvist, varför har hon alltid möjlighet att resa utomlands, men inte jag?” Eller avundas personens jobb, eller en partner som verkar romantisk. Eller att det gĂ„r bra för nĂ„gon annan som lyckas uppfylla sina mĂ„l.

Jag ser det sÄhÀr, nÀr jag ser och trÀffar andra mÀnniskor som verkar leva deras drömliv. Eller har uppfyllt sin dröm, sÄ ger det nÀmligen mig en dos motivation. Det kommer inget gott i att nÄgonsin mÄ dÄligt över nÄgon annans glÀdje. Det förÀndrar inte din situation. Men sluta för guds skull inte att följa mÀnniskor som lever drömliv och verkar vara lyckliga, det Àr ju den bÀsta motivationen man kan fÄ.

Att glÀdjas Ät andra Àr för mig nÄgot jag mÀrkt ger mig sÄ mycket tillbaka. Det Àr en styrka att unna, och glÀdja andra mÀnniskor. Men för att kunna göra det tror jag att det krÀvs att man sjÀlv mÄr bra och kÀnner sig trygg med sig sjÀlv. Karma, tror jag starkt pÄ. Det som jag kan glÀdja andra faller tillbaka till mig sjÀlv.

Varför tar jag dĂ„ upp detta, undrar ni kanske? Jo, för jag tror det Ă€r viktigt man pratar om det. Mobbning och krĂ€nkande sĂ€rbehandling som jag sjĂ€lv har blivit utsatt för, tror jag bottnar just i avund. Om vi pratar om varför vi sĂ€ger dumma saker till varandra eller varför vi ”snackar skit” bakom ryggen, eller mĂ„ste förminska nĂ„gon, eller anvĂ€nder hĂ€rskartekniker för att skydda oss sjĂ€lva, sĂ„ tror jag kanske vi kan förstĂ„ varandra bĂ€ttre. Att förstĂ„ sig sjĂ€lv, varför man kĂ€nner som man gör och varför man agerar som man gör.

Att vÄga prata om sina kÀnslor och förstÄ sina behov, tror jag Àr viktigt. Att lyssna pÄ vad Àr viktigt för mig för att jag ska mÄ bra. Vad behöver jag? Och vad behöver du? Vad kan jag göra sÄ att du trivs bra hos mig/oss? Vad kan vi tillsammans göra sÄ vi alla kan trivas bra ihop? Hur gör vi sÄ vÄr vardag blir en dag dÀr positiv energi kan omfamna oss? Hur gör vi sÄ vÄr arbetsmiljö och skolmiljö blir den bÀsta platsen att vistas pÄ, sÄ alla kan mÄ bra? Om vi stÀller dessa frÄgor till varandra och vÄgar prata om vÄra kÀnslor och behov sÄ tror jag Àrligt att vi alla kan skapa en mer kÀrleksfull vÀrld. DÀr lust och motivation driver oss framÄt i livet.

NĂ€r jag gick kursen UGL = Utveckling i Grupp och Ledarskap sĂ„ föll alla bitarna pĂ„ plats. Det var helt klart den bĂ€sta kursen jag nĂ„gonsin gĂ„tt pĂ„. Rekommenderar er varmt att gĂ„ den om ni fĂ„r möjlighet. DĂ€r fick vi just frĂ„gan, ”VILKA ÄR  DINA TRE VIKTIGASTE  BEHOV? En frĂ„ga jag aldrig stĂ€llt mig sjĂ€lv innan. NĂ€r jag hade skrivit ner mina tre viktigaste behov sĂ„ hĂ€nde nĂ„got inom mig. Det var första gĂ„ngen jag lyssnade pĂ„ mitt inre jag och vad som jag behöver för att mĂ„ bra. Att jag fick upp ögonen för hur viktig jag Ă€r som mĂ€nniska och viktigt det Ă€r att jag ibland stannar upp och reflekterar över mig sjĂ€lv och de situationer jag hamnar i. Det fick mig att bli mer ödmjuk mot mig sjĂ€lv och vĂ€rlden. DĂ€r försvann Ă€ven kĂ€nslan av avundsjuka.

Vi unnar oss saker och vi unnar oss upplevelser genom att vi lyssnar pÄ vÄra behov. DÄ kan vi lÀttare förstÄ hur mÀnniskan fungerar. Att vi har en förstÄelse för att vi fungerar olika, men att vÄra behov Àr oftast dom samma, sÄ kan vi lÀttare möta varandra med glÀdje. Vi speglar ju oss i varandra!

Det hĂ€r Ă€r mina tankar, funderingar och ord, inget ni ska kĂ€nna ni mĂ„ste hĂ„lla med om. Är inte det fantastiskt, att vi tycker och tĂ€nker olika. Att vi inte alltid Ă€r överens. Och i dessa situationer har jag mĂ€rkt att kĂ€nslan av avund oftast uppstĂ„r, nĂ€r vi mĂ€rker att vi inte tycker och tĂ€nker lika.

Ge varandra feedback och lyft varandra, tro mig man mÄr sÄ bra och ni vinner sÄ mycket pÄ det i lÀngden. DÄ infinner sig inte kÀnslan av avundsjuka. IstÀllet infinner sig en kÀnsla av glÀdje och lycka och kÀrlek. 

Avundsjukan kan vara bra ibland, nĂ€r den inte hamnar i fel forum. Den kan ge mig kraft och energi. Jag tĂ€nker, ”Kan hon sĂ„ kan jag!” En slags motor som ger mig kraft. Tack vare den avund jag upplevt omkring mig med mĂ€nniskor som ”irritera” sig pĂ„ mig sĂ„ har det gett mig Ă€nnu mer energi och styrka. För ska vi vara Ă€rliga. En person som Ă€r avundsjuk pĂ„ mig Ă€r dennes problem, inte mitt. Och nu har jag slutat ta ansvar för andra mĂ€nniskors avund. Det fĂ„r stĂ„ för dem.

LÄt oss glÀdjas istÀllet och unna varandra lycka. För visst blir du sjÀlv glad nÀr nÄgon glÀds Ät dig? 

 

Tack! ❀

 

 

 

 

 

 

 

 

Maria Lundin EnetjÀrn
Namn: Maria Lundin EnetjÀrn

Ålder: 48 Ă„r.

Familj: Gift med Jonas EnetjÀrn frÄn Nyköping. Barnen, Elsa 13 Är och Axel 11 Är.

Intressen: Teater, dans, bakning, konversationer och att vara vid havet
LÀs Àven min Rioblogg: https://nouw.com/riomaria

Kategorier