Skrattet har rĂ€ddat mig! 😀

Nu Àr mitt kÀra skratt tillbaka, ni vet skrattet som löser alla spÀnningar i kroppen. Skrattet har lÀkt mig och rÀddat mig. 

NÀr det bubblar upp och kommer sÄ naturligt och spontant. Efter att jag har kÀnt mig nedstÀmd en period, under tiden jag var arbetslös sÄ har jag haft svÄrt att kÀnna glÀdje och kunna skratta. Men det kanske inte Àr sÄ konstig. Tack vare att jag nu fÄtt jobb pÄ en fantastisk arbetsplats med sÄ hÀrliga kollegor, sÄ har mitt skratt fÄtt vakna till liv igen.

Det sÀgs att nÀr vi skrattar ökar vÄra vita blodkroppar i kroppen som i sin tur stÀrker vÄrt immunförsvar. Skrattet gör ocksÄ att vi slappnar av. Ett riktigt skrattanfall, ni vet nÀr man viker sig för skratt och hela kroppen Àr med. Du hamnar som i en fosterstÀllning liggandes pÄ golvet av allt skratt. Just ett sÄdant tillfÀlle ger samma effekt i kroppen som att springa ett maratonlopp. Enligt forskarna alltsÄ. Det ni! Vad jag vill lyfta fram Àr att sjÀlva skrattet hÄller dig frisk och stark. Skratta mycket det fÄr dig ocksÄ att kÀnna dig ung. Bara att plocka fram barnasinnet och skratta tillsammans med barn, tror jag hÄller dig ung lÀnge.

NĂ€r jag har upplevt en period av nedstĂ€mdhet Àr kĂ€nslan av glĂ€dje allt viktigare för mig. Idag vĂ€ljer jag bort det som tar energi och istĂ€llet vĂ€ljer det som ger mig energi. Även nĂ€r det gĂ€ller mĂ€nniskor. Jag vĂ€ljer att umgĂ„s med mĂ€nniskor som ger mig positiv energi och framför allt massor av glĂ€dje. Det blir samtidigt sĂ„ roligt att fĂ„ ge tillbaka till dessa mĂ€nniskor. Samtidigt kĂ€nner jag ocksĂ„ en förstĂ„else för mĂ€nniskor som har svĂ„rt att kĂ€nna glĂ€dje och skrattet inte vill komma. Eftersom jag sjĂ€lv har varit dĂ€r. Vi har alla ett val. NĂ€r man mĂ„r dĂ„ligt och kĂ€nner sig nedstĂ€md kan det vara svĂ„rt i stunden att se ljuspunkterna. DĂ„ existerar ju inte dem. Att sĂ€ga ”ryck upp dig” till nĂ„gon som Ă€r nedstĂ€md, Ă€r inget jag vill rekommendera. Gör aldrig det! SĂ€g istĂ€llet ”Jag ser att du ser lite nedstĂ€md ut. Jag finns hĂ€r för dig om du vill prata!” Det öppnar istĂ€llet en bĂ€ttre dialog mellan er. Tro mig!

NÀr jag varit aktiv som Clown och mött mÀnniskor i olka möten Àr det i min roll att glÀdja andra. Den kÀnslan att fÄ nÄgon att skratta Àr obeskrivlig. NÀr nÄgon kan spegla sig i mig sÄ skrattar vi tillsammans och upptÀcker hur lika vi Àr.

För det Àr just det vi mÀnniskor Àr. Vi Àr mer lik varandra Àn vad vi tror. För nÀr vi tar hÄl pÄ vÄr fasad sÄ Àr vi mÀnskliga och sÄrbara. Det Àr i dessa stunder vi kommer varandra nÀra och ser oss sjÀlva i varandra. DÄ Àr vi Àkta. 

Maria Lundin EnetjÀrn
Namn: Maria Lundin EnetjÀrn

Ålder: 48 Ă„r.

Familj: Gift med Jonas EnetjÀrn frÄn Nyköping. Barnen, Elsa 13 Är och Axel 11 Är.

Intressen: Teater, dans, bakning, konversationer och att vara vid havet
LÀs Àven min Rioblogg: https://nouw.com/riomaria

Kategorier