Odla vänskap och galenskap! ♥️

I somras for jag upp till Sandviken och besökte min mors gravplats. Staden där jag växte upp. Min mor hette Greta. 

År 2013 förlorade hon kampen mot cancern som tillslut tog hennes liv. Under tre månaders tid tog jag tjänstledigt från mitt jobb och vakade hos henne på sjukhuset varje dag i hennes slutskede. Dessa tre månader blev den viktigaste perioden i mitt liv. En tid vi tog igen det vi hade missat.

Saknaden är obeskrivlig. Jag tänker på min kära mamma varje dag. Vi pratade i telefon flera gånger om dagen, varje dag. Hon gav mig så kloka råd och tips. Vi stod varandra mycket nära. Det mamma sa, så var det. Hon guidade mig genom livet. Utan hennes värme, kärlek och stöd så vet jag inte om jag  hade blivit den jag är idag. Hon har format mig en hel del.

Vi pratade om allt och inget. Våra samtal var långa och djupa. Jag kunde lätta mitt hjärta och gråta i hennes famn när något var jobbigt. När jag sedan flyttade till Skåne pratade vi på telefon väldigt ofta. Jag minns hon inte var så förtjust i att jag skulle flytta så långt söder ut. Hon ville helst jag bodde kvar. Idag kan jag känna att hon hade rätt. Jag hade önskat vi bodde närmare så mina barn hade fått träffa henne oftare. Därför var de tre månader i slutskedet tillsammans med mamma en sådan betydelsefull tid.

Jag saknar att höra hennes röst. Mamma sjöng mycket och spelade piano. Bästa stunderna. Jag minns hur jag och min tvillingbror Marcus precis skulle sova, då mamma satte sig vid pianot och sjöng. Bästa nattningen om ni frågar mig. Vi somnade till hennes sköna stämma till ljuvliga toner.

Idag hade jag önskat få lätta mitt hjärta för henne. Jag har så mycket jag vill berätta. Om min Brasilien-resa, om mina barn som har närmat sig tonåren. Om ALLT helt enkelt. Det har hänt så mycket sedan hon lämnade jordelivet. Inom mig så både ser och hör jag hennes reaktioner och vad hon skulle ge mig för goda råd och tips. Synd jag inte får uppleva det på riktigt. Men när jag blundar hör jag hennes ord som får mig att bli lugn och trygg. Hon finns alltid i mitt hjärta.

Snart är det alla helgons dag. Vi tänder ett ljus vid en gravplats och våra tankar går till de kära som lämnat oss. En fin stund. Tyvärr bor jag för långt bort från min mors grav, men min bror får tända ett ljus istället. Mina tankar kommer jag ha hos henne lite extra mycket på lördag.

  • Tänd ett ljus på lördag!

 

 

 

 

Maria Lundin Enetjärn
Namn: Maria Lundin Enetjärn

Ålder: 48 år.

Familj: Gift med Jonas Enetjärn från Nyköping. Barnen, Elsa 13 år och Axel 11 år.

Intressen: Teater, dans, bakning, konversationer och att vara vid havet
Läs även min Rioblogg: https://nouw.com/riomaria

Kategorier