Här och nu så blir det en fridfull jul! 🌟

 

Tänk snart är vi inne i december månad. En månad som för mig och säkert för många andra är en tid då familj och vänner samlas. Men också en tid då all julstress ger sig till känna. Själv försöker jag undvika den, lättare sagt än gjort. I vår familj har vi valt att inte handla så många julklappar till varandra. Så trängas i långa köer slipper vi. Jag förstår att det självklart är roligt att få ge och få julklappar. Men ibland undrar jag om det materiella är så viktigt? Köpa och köpa och köpa. Ska ha och ska ha och ska ha. Jag förstår inte det riktigt. Eller får jag sådana tankar när jag har sett människor som knappt har råd att äta eller har tak över huvudet. Kan det ha gett mig en insikt i hur oviktigt det är med julklappar?

 

En vän till mig som också rest och sett människor som lever fattigt har tänkt precis som jag. Jag tror på det här att man måste  uppleva för att förstå. Det ger nya värderingar. Nya sett att se på saker och ting. Jag vill inte påstå att jag är en ”bättre” människa som valt att inte lägga pengar på massa julklappar. Det är upp till var och en hur man väljer att göra. Vad jag vill få fram är att jag väljer att prioritera annat än materiella ting. Det är inte lika viktigt längre. Idag är jag tacksam över att jag är frisk, har mat för dagen och tak över huvudet. Därför väljer jag att ge pengar till välgörenhet istället. Jag tror inte jag är ensam om det dock.

 

Våra barn lär sig också att man kan ha en fin jul ändå trots få julklappar. Själva glädjen att umgås räcker långt. Jag tror det kan vara bra för dem också att uppskatta det man har och inte känna behovet av att ha massa nytt. Vi prioriterar annat helt enkelt. Samla på minnen och upplevelser är ju inte heller dumt.

 

Jag hoppas och önskar det blir en lugn och fridfull jul. Att vi vuxna tar ett ansvar att se till att lägga vårt fokus på barnen. Det är barnens högtid. Att inte dricka och vara berusade inför våra barn under jul och nyårsfirande. Utan istället fira nyktert och glädjas tillsammans.

 

Stressa inte fram julen. Allting behöver inte vara fixat och klart i tid. Det gör inget att man hoppar över eller avstår från vissa saker. Klart du kan göra annorlunda denna jul. Låt julen få komma till dig. Ta en dag i taget. Skulle det hända att julskinkan inte blir klar i tid. Att den inte dukas fram på julbordet på själva julafton så är det helt okej. Eller gör som vi, köp färdiga skivor i matbutiken istället. Det går ju lika bra.

 

Jag vet inte om ni tänker som jag. Men jag ska försöka denna jul att bara njuta av det goda och låta julstressen inte ta tag i mig. Jag kommer lyssna på mina behov och se till jag mår bra och har ork att ta hand om mig och min familj. Gör det ni med. För vet ni vad? Julen kommer alltid tillbaka, just därför är det okej att göra julen till den bästa just för dig.

 

 

Maria Lundin Enetjärn
Namn: Maria Lundin Enetjärn

Ålder: 48 år.

Familj: Gift med Jonas Enetjärn från Nyköping. Barnen, Elsa 13 år och Axel 11 år.

Intressen: Teater, dans, bakning, konversationer och att vara vid havet
Läs även min Rioblogg: https://nouw.com/riomaria

Kategorier